BEL:  06 - 410 797 30   MAIL:info@bink-beauty.nl ► Neem contact op

schoonheidssalon bink en beauty in Roosendaal (logo)

Huidveroudering en Koolhydraten Healthcoach Roosendaal

Zoals iedereen weet zijn koolhydraten een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. In onze spijsvertering worden koolhydraten afgebroken tot glucose, waarna het verbrand kan worden. Er zijn 'snelle' en 'langzame' koolhydraten. De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Glucose is een monosaccharide, een zeer snel koolhydraat dat direct door het bloed kan worden opgenomen (glycemische index 100). Tafelsuiker (ofwel sacharose) is een disacharide, bestaande uit een glucose-eenheid en een fructose-eenheid (vruchtensuiker).

koolhydraten-en-huidveroudering

Bij de vertering van sacharose (door het enzym invertase) moet als eerste de binding tussen deze twee eenheden worden verbroken en daarom is de glycemische index van suiker lager, namelijk 70. Het vrijmaken van de eenheden gebeurt nog echter nog wel zo snel, dat na consumptie van een hoeveelheid sacharose een duidelijke piek in het bloedsuikergehalte kan worden gezien. Deze piek is duidelijk lager bij langzame koolhydraten zoals die uit volkoren producten, peulvruchten en groenten met een lage glycemische index.

Wat doet glucose met het lichaam en de huid?

Als er veel glucose in het bloed zit omdat je (te) veel snelle koolhydraten zoals suikers hebt gegeten dan kan de glucose een binding aangaan met het de vezels van de dermis (collageen en elastine). Dit proces noemen we glycatie. Hierbij worden glycotoxinen gevormd, ook wel bekend als AGE's ( Advanced Glycation End). Glycatie remt de collageenproductie, produceert vrije radicalen en veroorzaakt rimpels, fijne lijntjes en verzakking van de huid. Hoe ouder je huid, hoe sneller de suikers zich aan collageenvezels hechten én hoe minder goed de enzymen werken die de verharding van je huid tegen te gaan. En hoe meer suiker, des te sterker het effect.

Huidverouderingsproces vertragen

On de snelheid van het huidverouderingsproces te vertragen is het goed om de bloedglucosewaarden in het bloed zo goed mogelijk op peil te houden en pieken te voorkomen. En dat kun je doen door langzame koolhydraten met een lage glycemische index te eten en de snelle koolhydraten zo veel mogelijk te laten staan.
Langzame "goede" koolhydratenVoorbeelden van langzame, goede koolhydraten (GI lager dan 40) zijn bladgroenten, tomaten, aubergines, courgettes, ui, knoflook, de meeste peulvruchten, fructose (vruchtensuiker), walnoten, pinda's, bittere chocolade met minimaal 72% cacao, sperziebonen, melkproducten, quinoa, wilde rijst, volkorenpasta, volkorenbrood.
Snelle "slechte' koolhydraten voorbeelden van snelle slechte koolhydraten (GI hoger dan 70) zijn bier, aardappels uit de oven, frites, aardappelpuree, chips, honing, witte zachte broodjes, producten met veel suiker, witte rijst, rijstwafel, ontbijtgranen met suikers, candybars, koekjes, noedels maar ook sommige fruitsoorten zoals watermeloen of gekookte groenten als wortelen en aardappelen. Deze laatste groep is echter minder schadelijk omdat ze minder AGE's in het lichaam vormt dan gebakken producten.

Niet alleen suiker is de boosdoener!

Zoals je in bovenstaand rijtje van snelle koolhydraten kunt zien is niet alleen suiker een oorzaak van glycatie, maar ook de veel gegeten geraffineerde witte producten als witte rijst, witte pasta en aardappelen. Adviseer je klanten om in het belang van hun huid dus vooral om vaker te kiezen voor groenten en volkorenproducten. En dat betekent niet dat men niet alleen de suiker moet laten staan, maar dat we ook zo veel mogelijk moeten kiezen voor de volkoren varianten van pasta, rijst en brood. Een bijkomend voordeel van het eten van 'langzame' koolhydraten is dat de glucosespiegel in het bloed constanter is waardoor men minder sneller honger heeft.

Praktijk voor innerlijke schoonheid

Bink & Beauty

Boulevard 55

4701EP Roosendaal

Behandelingen op afspraak!
BEL:  06 - 410 797 30
MAIL: info@bink-beauty.nl
 

bel Ilse Bink voor een vrijblijvende intake

Aanbieding

aanbieding massage

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag 
Vrijdag
Zaterdag

09:00-18.00
09:00-18:00
09:00-12:00
09:00-18:00
09:00-18:00
12:00-17:00

Gratis parkeren naast de deur!

facebook Volg me op Facebook

Bink & Beauty praktijk voor innerlijke schoonheid in Roosendaal

adres bink en beauty voedings-gezondheids-detoxcoach in roosendaalIlse Bink
(praktijk voor innerlijke schoonheid)

Boulevard 55
4701EP Roosendaal

afspraak maken bij de bink en beauty schoonheidsspecialiste in dongenBehandelingen op afspraak!
 
bel bink en beauty schoonheidssalon in dongen bij oosterhoutBEL:  06 - 410 797 30

mail bink en beauty schoonheidssalon in dongen bij oosterhoutMAIL:info@bink-beauty.nl

Nieuwtjes & Kortingen ?